«Δεν ασχολούμαι ποτέ με το networking – δεν με ενδιαφέρουν οι συνεστιάσεις και οι άλλες φιέστες για δικτύωση»  λέει η Λικόλ Φέγκαν, η 28χρονη ποινική δικηγόρος σε συνέντευξή της στην Άννα Ντορν. Παρότι δικηγόρος εξηγεί έβρισκα αυτού του τύπου τις κοινωνικές συναναστροφές αφύσικες και άβολες , ιδιαίτερα όταν συνυπάρχουν στο χώρο κι άλλοι δικηγόροι, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι συντηρητικοί λευκοί – δηλαδή όχι το ιδανικό μου. Η ίδια έχει καταφέρει να αλλάξει το παραδοσιακό παιχνίδι αξιοποιώντας ένα μέσο που τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε αλλά σήμερα χρησιμοποιείται κατά κόρον για την διαφήμιση προϊόντων και υπηρεσιών, αν και όχι τόσο συνηθισμένο στο δικηγορικό σύλλογο. Ποιο είναι αυτό; Μα φυσικά το Instagram.
«Απλώς κάνω μάρκετινγκ μέσω Instagram", λέει η Φέγκαν, η οποία συγκεντρώνει μέχρι στιγμής περί τους 19 χιλιάδες ακολούθους στο λογαριασμό της.

Σε αντίθεση με τους περισσότερους δικηγόρους που είναι ιδιαιτέρως φιδωλοί στο διαδίκτυο ούτως ώστε να διατηρήσουν το ηθικό του χαρακτήρα τους αλώβητο και να μην θέσουν σε κίνδυνο την σταδιοδρομία τους η Φέγκαν ποζάρει με όπλα και στοίβες χρημάτων και φορά μπλουζάκια με το εμπορικό της σήμα «Got Proof» καπνίζοντας με κατακόκκινα χείλη. Στην Ατλάντα, την Φέγκαν συνήθως την αποκαλούν «κυρία Got Proof» - αφότου εκπροσώπησε τον ράπερ Peewee Longway και ο ίδιος της  έγραψε ένα τραγούδι «Πάρτε αυτό το σκατά στη δίκη ".
Κάθε φορά δε που κυκλοφορεί στους δρόμους της Ατλάντα οι περαστικοί θέλουν να την φωτογραφήσουν ή να τραβήξουν μια selfie μαζί της στο ασανσέρ του δικαστηρίου.
Η Φέγκαν αποφάσισε να πάει στη νομική αφότου αντιμετώπισε η ίδια κατηγορίες για πρόθεση διανομής ναρκωτικών όσο ήταν στο σχολείο. Η εμπειρία της, σύμφωνα με την ίδια σκιαγράφησε την αδικία του συστήματος. «Ο εισαγγελέας βάζει τους κατηγορούμενους με την πλάτη στον τοίχ. Είτε πρέπει ο κατηγορούμενος να κάνει ότι λέει ή να παλέψει με το σύστημα, μια μάχη που εγκυμονεί τόσους κινδύνους που οι περισσότεροι παραιτούνται πριν την δώσουν».

>
Η ίδια βέβαια δεν ακολούθησε τον κανόνα, δεν δήλωσε δηλαδή ένοχη. «Αγωνίστηκα και κέρδισα εντέλει την δίκη γεγονός που μου έδωσε αυτοπεποίθηση και με έκανε να ακολουθήσω αυτό το επάγγελμα.
Κάπως έτσι μπήκε στη νομική και δέθηκε αμέσως με τον βοηθό καθηγητή του δικαίου και ποινικολόγο Πάραγκ Σαχ στο γραφείο του οποίου έκανε και την πρακτική της.  Αφού αποφοίτησε, ο Σάχ την βοήθησε να ανοίξει το δικό της γραφείο. Ωστόσο έπρεπε πρώτα να μπει στο δικηγορικό σύλλογο. Για να γίνει αυτό έπρεπε να εξεταστεί και να καταθέσει ενώπιον 10 δικηγόρων ενός ψυχολόγου κι ενός στενογράφου εξαιτίας του ποινικού της μητρώου.
 

Όταν την ρώτησαν γιατί σας έψαξαν για διακίνηση ναρκωτικών απάντησε «γιατί ήμουν στο αυτοκίνητο με έναν φίλο μου μαύρο».
Πιστεύοντας στην τεχνολογία η ίδια σχεδίασε μάλιστα πρόσφατα μια εφαρμογή με την επωνυμία της «Got Proof» η οποία εκπαιδεύει τους ανθρώπους για τα δικαιώματά τους και αναλύει τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να συμπεριφέρονται όταν τους σταματούν για έλεγχο, ένα πρότζεκτ από το οποίο δεν κερδίζει χρήματα αλλά αισθάνεται ότι είναι πολύ σημαντικό.

Μέσω της εφαρμογής προσπαθεί να αποδείξει ότι «η γνώση είναι δύναμη» και κυρίως η γνώση των δικαιωμάτων του καθενός.
Εκτός από τη δέσμευσή της στη δικαιοσύνη, η Φέγκαν αγαπάει φυσικά και τι αίσθημα του νικητή γι αυτό κι αναλαμβάνει μόνο υποθέσεις που ο πελάτης επιθυμεί τη δίκη κι όχι τον συμβιβασμό.

Επιπλέον δεν είναι καθόλου μα καθόλου ταπεινή γεγονός αναζωογονητικό για γυναίκα δικηγόρο.  
Στο λογαριασμό της στο Instagram περιφανεύεται ότι είναι η νεότερη δικηγόρος που έχει κερδίσει δίκη για δολοφονία». Ήταν 25 τότε κι όπως λέει όσο το έψαξε δεν έχει βρει κάποιον πιο μικρό να τα έχει καταφέρει για κάτι τόσο σοβαρό.
Οι πελάτες μου είναι οι συνάδελφοί μου» αφού στην εταιρεία είμαι μόνη μου». Συνεργαζόμαστε στενά σε όλα τα στάδια της δίκης.
«Δεν υπάρχει κανείς που να γνωρίζει την υπόθεση τους καλύτερα και δεν υπάρχει καλύτερος να νικήσει μια εγκληματική υπόθεση παρά ένας εγκληματίας»

Αυτό που την διαχωρίζει με τους συντηρητικούς λευκούς συναδέλφους της είναι το γεγονός ότι ακούει πάντα τους πελάτες της.
Ξοδεύει ώρες πριν από τη δίκη επισκεπτόμενοι τους πελάτες της στην φυλακή ακόμα κι αν δεν έχει κάτι συγκεκριμένο να συζητήσει μαζί τους. «Έχουν ανάγκη να ξέρουν ότι κάποιος τους σκέφτεται».
Έχει αναλάβει περιπτώσεις σε όλες τις περιοχές της πολιτείας της Τζώρτζια.

Ο μέντοράς της παραδέχεται ότι δεν κάνει ποτέ πίσω από μια μάχη και πως είναι ικανή να συναγωνιστεί όλους εκείνους τους συντηρητικούς γίγαντες της δικηγορίας. Όσο για το instagram της ο Σαχ παραδέχεται ότι το λατρεύει. «Για να σε εμπιστευτεί κάποιος πελάτης, απαντά, πρέπει να σε γνωρίζει και να μπορεί να συνδεθεί μαζί σου «Τα κοινωνικά δίκτυα επιτρέπουν στους πελάτες να αναπτύξουν αυτή ακριβώς την εμπιστοσύνη με τους δικηγόρους τους».
Το Instagram της Fegan δείχνει στους πελάτες της μια ματιά στο πόσο σκληρή, παθιασμένη και γοητευτική είναι. Ο Σαχ άλλωστε χαρακτηρίζει την Φέγκαν ως τον Λεμπρόν Τζέιμς της δικηγορίας»
Όσο για τις συμβουλές που δίνει η ίδια σε νέους δικηγόρους απαντά «Η μητέρα μου ήταν πολύ αντίθετη με το να βαδίσει μόνη της αυτό το δρόμο και φοβόταν ότι δεν θα κατάφερνε να βιοποριστεί από αυτό. Ωστόσο εγώ ήξερα ότι έπρεπε να είμαι ειλικρινής με το ποια είμαι και δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα από αυτό. Ακόμα και τους δικούς της ασκούμενους δεν τους χρησιμοποιεί για να τη λάντζα αλλά προσπαθεί πραγματικά να τους διδάξει να εργαστούν για τον εαυτό τους.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.