Στα Σκόπια η καμπάνια για την στήριξη της συμφωνίας των Πρεσπών καλά κρατεί, και τον κύκλο των ευρωπαίων αξιωματούχων που επισκέπτονται την πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ συμπλήρωσε χθες ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Γιοχάνες Χάν. Η κυβέρνηση Ζάεφ επιδίδεται σε μια εκστρατεία δημοσίων σχέσεων με βασικό τρίδυμο τον Πρωθυπουργό με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, οι οποίοι υποδέχονται τους ξένους αξιωματούχους και υπόσχονται ένα διαφορετικό δρόμο για την γειτονική χώρα. Και μπορεί η χώρα τους - όπως και η Αλβανία - να έλαβε “ημερομηνία για την ημερομηνία”, για έναρξη των διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο του 2019, στα Σκόπια πάντως τα στελέχη της κυβέρνησης Ζάεφ πανηγυρίζουν σαν η χώρα να μπήκε ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
“Ας αρχίσουμε την δουλειά, έχετε ένα ραντεβού με την ιστορία”, είπε ο Επίτροπος Χαν. “Έτσι, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Είμαστε μόνο στην αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού” επεσήμανε, μιλώντας στη στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης στα Σκόπια. Ο Χαν συνεχάρη επίσης την πΓΔΜ για την πρόσκληση που έλαβε για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ μετά την επίλυση του ονοματολογικού με την Ελλάδα, που, όπως είπε, είναι «μια σημαντική συμβολή στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ευρώπη». Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα για την έγκριση αυτής της συμφωνίας, κάλεσε τους πολίτες να «αδράξουν αυτήν την ευκαιρία».
Την ίδια ώρα η ρωσική εμπλοκή διχάζει και τη γειτονική χώρα, με την Ρωσική πρεσβεία να χαρακτηρίζει “αντιπαραγωγικές κι ανεύθυνες” τις προσπάθειες εκφοβισμού των πολιτών αναφορικά με την ρωσική απειλή που αποσκοπούν στην υποκίνηση της ρωσοφοβίας. Μετά την Αθήνα, που απέλασε τους δυο Ρώσους διπλωμάτες ο Ζόραν Ζάεφ έκανε λόγο για φιλορωσικά συμφέροντα που επιθυμούν την ματαίωση ή την αρνητική έκβαση του δημοψηφίσματος και πιθανές παρεμβάσεις από έλληνες επιχειρηματίες που διάκεινται φιλικά στη Μόσχα.
Αλλά και στην Αθήνα η υπόθεσης της απέλασης των ρώσων διπλωματών έχει ταρακουνήσει το πολιτικό σύστημα καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν από την κυβέρνηση να ανοίξει τα χαρτιά της και να ενημερώσει τη βουλή για το τι ακριβώς συνέβη και σε ποιες ενέργειες προέβησαν τα στελέχη της ρωσικής πρεσβείας αλλά και ποια ακριβώς είναι η ρωσική εμπλοκή στη Βόρεια Ελλάδα και Αλεξανδρούπολη. Η ΝΔ χαρακτηρίζει «απαράδεκτο» το γεγονός ότι «για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, η κυβέρνηση αρκείται σε διαρροές» και ζητεί ενημέρωση στη Βουλή, ενώ το Κίνημα Αλλαγής καλεί το υπουργείο Εξωτερικών να επικοινωνήσει με τον κ. Ζάεφ και να διερευνήσει την υπόθεση με τη δωροδοκία Ελλήνων επιχειρηματιών σε Σκοπιανούς πολίτες.