Η συζήτηση ήταν όπως ακριβώς αναμενόταν εξ αρχής: θύμιζε προεκλογική περίοδο και οι προσωπικές επιθέσεις εκατέρωθεν έδωσαν τον τόνο. Η οικονομία ήταν έτσι μόνο ένα από τα κεφάλαια που άνοιξαν Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης, δείχνοντας πως ανεξαρτήτως από την πορεία εξόδου από τα μνημόνια τον Αύγουστο, θα έχουν πολλούς ανοιχτούς λογαριασμούς στο δρόμο προς τις κάλπες.
Παρά την προσπάθειά του να κινηθεί θεσμικά στην πρωτολογία του, αναφερόμενος στα θετικά σημεία της απόφασης του Eurogroup για την Ελλάδα και τις προοπτικές που ανοίγονται για την οικονομία μετά τις 20 Αυγούστου και το τέλος του προγράμματος, ο πρωθυπουργός δεν απέφυγε τη σύγκρουση με τον πρόεδρο της ΝΔ. Αντιθέτως, από ένα σημείο και πέρα την επιδίωξε. Και όπως σχολίαζε μετά τη συζήτηση κυβερνητικός αξιωματούχος, η εκτίμηση του Μαξίμου είναι πως «για μία ακόμη φορά ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε στη Βουλή την ένδεια των επιχειρημάτων του. Προκάλεσε συζήτηση για την οικονομία, αλλά δεν είπε τίποτα για το βιώσιμο πλέον χρέος και την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια».
Στη λογική της αξιοποίησης, παράλληλα, του «δώρου» που πήρε η κυβέρνηση από τον Πιερ Μοσκοβισί κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα και την αναφορά Τσίπρα στα θετικά λόγια του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων και το «παράθυρο» να αποτραπούν οι περικοπές στις συντάξεις, ο ίδιος αξιωματούχος σχολίαζε για τον πρόεδρο της ΝΔ πως «έβγαλε ψεύτες το σύνολο των Ευρωπαίων αξιωματούχων και αναλυτών και επιβεβαίωσε το ανατριχιαστικό και αντικοινωνικό πρόγραμμα της ΝΔ, που προϋποθέτει περικοπές στις συντάξεις, συντριβή της εργασίας και διάλυση του κοινωνικού κράτους».
Επίσης, όπως είχε προαναγγείλει το Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας «θυμήθηκε» τις υποθέσεις Novartis, Siemens, των Panama Papers κτλ., καλώντας τον κ. Μητσοτάκη να δώσει απαντήσεις. «Τελικά, κατέληξε να απολογείται για τις offshore που χρηματοδότησαν την εταιρία της συζύγου του και τις ιδιαίτερες σχέσεις του με τον κ. Χριστοφοράκο της Siemens και τον κ. Φρουζή της Novartis», σχολίαζαν πάλι από το Μαξίμου, συνεχίζοντας στο μοτίβο των ιδιαίτερα υψηλών τόνων: «Μνημονιακότερος των μνημονιακών, μίζερος απέναντι στην επιτυχία της χώρας, τζάμπα μάγκας και βαθιά διαπλεκόμενος. Εκπροσωπεί επάξια ακριβώς αυτό που καταφέρνει να αφήσει πίσω της η Ελλάδα».
Εντύπωση προκάλεσε, εξάλλου, η αναφορά Τσίπρα στα εσωκομματικά της ΝΔ, επιχειρώντας για μία ακόμη φορά να τραβήξει διαχωριστική γραμμή στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να εκθέσει τον κ. Μητσοτάκη: «Αναρωτιέμαι πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα για την χώρα και την πορεία της οικονομίας αν δεν είχατε καταφέρει να αναβάλετε την εσωκομματική εκλογή και εκλεγόταν από την πρώτη Κυριακή ο κ. Μεϊμαράκης. Δεν θα πήγαινε να εξευτελιστεί όπως εσείς στο Βερολίνο και θα μου έλεγε ότι θα βάλει πλάτη, γιατί κερδίζει η χώρα», επισήμανε ο κ. Τσίπρας, ταυτίζοντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τους ακραίους της Ευρώπης (Όρμπαν, Κουρτς κτλ.).
Ανήμερα της επετείου του δημοψηφίσματος, τέλος, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε με πάθος την επιλογή του: «Είμαστε περήφανοι για την πράξη αντίστασης του λαού το 2015. Η 5η Ιουλίου είναι καταγεγραμμένη ως φως», είπε ο κ. Τσίπρας, στέλνοντας μήνυμα πως ουδόλως μετάνιωσε για την τροπή που πήραν τότε τα πράγματα πριν και μετά το δημοψήφισμα - αν και στο πρόσφατο παρελθόν μίλησε για τις «αυταπάτες» της πρώτης περιόδου διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.