Αρχαιολογικούς θρησκευτικούς θησαυρούς, αλλά και ένα μίνι οπλοστάσιο, αποκαλύφθηκε μετά από έρευνα του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της ΕΛ.ΑΣ., σε ένα σιδηρουργείο στην Κάτω Αχαΐά του Νομού Αχαΐας.
Οι αστυνομικοί αξιοποίησαν πληροφορίες που είχαν για τη δράση δύο ανδρών, πατέρας και γιος ηλικίας 75 και 45 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι συνελήφθησαν για παράνομη κατοχή αρχαίων κινητών μνημείων και οπλοκατοχή. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, η οποία αφορά σε παραβάσεις των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και του Νόμου περί όπλων. 
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. οι δύο συλληφθέντες διακινούσαν αρχαία κειμήλια στις περιοχές Αχαΐας και Ηλείας, ενώ σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε χώρους καθώς και στην οικία τους στη ανωτέρω περιοχή, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
  • Ξύλινη εικόνα που απεικονίζει την "Γέννηση της Θεοτόκου" διαστάσεων 41Χ32 εκ., μεταβυζαντινής τεχνοτροπίας.
  • Ξύλινη εικόνα που απεικονίζει τον "Ιησού Χριστό" με Αρχιερατική ενδυμασία διαστάσεων 52Χ41 εκ., χρονολογούμενη στον 18ο αιώνα, μεταβυζαντινής τεχνοτροπίας.
  • Ξύλινη εικόνα που απεικονίζει την "Παναγία δεόμενη" διαστάσεων 50Χ39 εκ., μεταβυζαντινής τεχνοτροπίας. 
Επίσης, κατασχέθηκαν ένας ανιχνευτής μετάλλων, χάρτης με σημειώσεις, έξι καραμπίνες, πιστόλι κρότου λάμψης και πλήθος αβολίδωτων φυσιγγίων. Διευκρινίζεται ότι οι κατασχεθείσες εικόνες, επεδείχθησαν σε αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, ο οποίος αποφάνθηκε ότι πρόκειται για κινητά μνημεία που εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας «για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς», σημαντικής αρχαιολογικής αξίας.
Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών ο οποίος τους παρέπεμψε στον Ανακριτή.
 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.