Αποτέλεσμα εικόνας για καλπες

Με «όπλο» για την κυβέρνηση τη διάσωση των συντάξεων (που αναμένεται να επικυρωθεί πολιτικά στο Eurogroup της Δευτέρας) και δεδομένο ότι το 2019 είναι εκλογική χρονιά, επανέρχονται οι συζητήσεις και τα σενάρια για εθνικές κάλπες με πρώτη προτεραιότητα του Μαξίμου την αυτοδιοίκηση και τις ευρωεκλογές.
Η κινητικότητα υπουργών, βουλευτών και στελεχών που το τελευταίο διάστημα επιδίδονται σε μπαράζ ομιλιών στις κομματικές οργανώσεις αλλά και η συχνότερη παρουσία τους στις τηλεοράσεις και οι παρεμβάσεις τους στα social media, δείχνει ότι θέλουν σε κάθε περίπτωση να είναι προετοιμασμένοι. Σε συνδυασμό δε με τις κυβερνητικές παροχές δια στόματος Τσίπρα περί χιλιάδων προσλήψεων στο δημόσιο με ορίζοντα το 2020, τα θετικά μέτρα που θα έρχονται στη Βουλή (μείωση ασφαλιστικών εισφορών, μείωση ΕΝΦΙΑ κ.α) και τη βούληση της κυβέρνησης να επαναφέρει στο προσκήνιο θέματα διαφθοράς γίνεται ολοένα και πιο έντονο το «άρωμα εκλογών».
Κάλπες τον Οκτώβριο ‘19
Ανάμεσα στα σενάρια που υφέρπουν, πρώτο ενδεχόμενο συνιστά η εκπεφρασμένη πρόθεση του πρωθυπουργού να στήσει κάλπες τον Οκτώβρη του 2019. «Τον Οκτώβρη του 2019 θα γίνουν οι εκλογές», είπε ο ίδιος πριν λίγες μέρες (Alpha).
Η κεντρική εκτίμηση της ηγεσίας είναι ότι μέχρι τότε θα μπορέσει να διαχειριστεί στο έπακρο επικοινωνιακά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο μειώνοντας την ψαλίδα στις δημοσκοπήσεις με τη Νέα Δημοκρατία. Αφού θα έχει μεσολαβήσει η ανάσχεση του μέτρου των περικοπών στις συντάξεις και τα υπόλοιπα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης που θα έχουν νομοθετηθεί. «Τις καλύτερες απαντήσεις τις δίνει η ζωή. Αυτό θα έρθει μπούμερανγκ στον κύριο Μητσοτάκη. Διότι όταν θα πάμε στην κάλπη των Ευρωεκλογών και η κάλπη των ευρωεκλογών θα δείξει την πραγματική εικόνα, που θα είναι μία εικόνα θα δείχνει ότι όχι μόνο δεν είναι 15 μονάδες μπροστά η ΝΔ, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη.
Ή… τριπλές τον Μάιο;
Το δεύτερο σενάριο δείχνει τριπλές κάλπες τον Μάιο. Τα παράπλευρα πλεονεκτήματα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο για την κυβέρνηση είναι αρκετά. Λόγω αυτοδιοικητικών και ευρωεκλογών θα έχει κινητοποιηθεί όλος ο μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ. Μέσω της ταυτόχρονης διεξαγωγής των εκλογών, μέρος της λαϊκής δυσφορίας -εκτιμάται από πολλούς- ότι θα διοχετευθεί ενδεχομένως στις ευρωκάλπες. Μέχρι τότε ο Τσίπρας προγραμματίζει να έχει περάσει από τη Βουλή τη συμφωνία των Πρεσπών, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορεί να επικαλείται και την επίλυση ενός σοβαρού εθνικού ζητήματος. Και βέβαια θα προκληθεί «μεγάλη αναταραχή» και σε συνδυασμό και με το ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης θα ενισχύσει τις διαχωριστικές γραμμές με τη Νέα Δημοκρατία, προσεγγίζοντας την Κεντροαριστερά.
Ανακωχή με Καμμένο
Συνυπολογίζοντας, τέλος, το γεγονός ότι ο Πάνος Καμμένος έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνηση (ήτοι ακόμα και να αποχωρήσει όταν έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα στηρίξει πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ), κυβερνητικός παράγοντας εκτιμά ότι ο Πρωθυπουργός στην παρούσα φάση ελέγχει τρόπον τινά τις εξελίξεις. Και με μια σιβυλλική δήλωση στο Iefimerida διαμηνύει ότι «κανείς δεν μπορεί να οδηγήσει τον Τσίπρα σε πρόωρες εκλογές. Εκείνος έχει τον έλεγχο των πολιτικών εξελίξεων».

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.