Σύροι που έχουν κατασκηνώσει στην περιοχή των συνόρων πιστεύουν ότι οι ελπίδες τους να βρουν άσυλο σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα υπονομεύονται από χιλιάδες άλλους μετανάστες, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι προέρχονται από τη Συρία.
«Όντας πολύ λιγότεροι αριθμητικά από τους Αφγανούς και Πακιστανούς στα σύνορα, οι Σύροι που έχουν διαφύγει από τον παρατεταμένο εμφύλιο πόλεμο στη χώρα τους λένε ότι οι περισσότεροι από τους μετανάστες στην ίδια περιοχή επωφελούνται από τις περιστάσεις για οικονομικούς λόγους, παριστάνοντας τους πρόσφυγες από τη Συρία», αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters.
«Θυμώνω όταν συναντάω ανθρώπους από το Μαρόκο το Πακιστάν και το Αφγανιστάν», λέει ο 20χρονος Γέχια Ράις από το Χαλέπι της Συρίας. «Αν στα σύνορα βρίσκονταν μόνο 2-3 χιλιάδες Σύροι, τότε ίσως η Ελλάδα να άνοιγε τα σύνορα. Ξέρουν ότι είμαστε αληθινοί πρόσφυγες», προσθέτει.
Ένας άλλος Σύρος, ο 16χρονος Λαμπίμπ Μόργκι, σημειώνει ότι «δεν υπάρχει πόλεμος στο Μαρόκο, την Αλγερία και το Πακιστάν. Ακόμα και στο Αφγανιστάν η κατάσταση είναι καλύτερη από τη Συρία. Εμείς έπρεπε να φύγουμε επειδή η κυβέρνησή μας θα μας σκότωνε ή θα μας εκτόπιζε».
Ο Μπαντέρ από την Ραμπάτ του Μαρόκου, αποκαλύπτει ότι παριστάνει τον Σύριο για να έχει ελπίδες να πάρει έγγραφα και να περάσει στην Ευρώπη: «μόνο έτσι έχω ελπίδες», ισχυρίζεται.