Γ. Πατούλης: «Ως Δίκτυο στοχεύουμε στην πρόληψη κινδύνων υγείας των παιδιών, με έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση γονέων και εκπαιδευτικών μέσω των δράσεων μας».

Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων- Προαγωγής Υγείας «ΕΔΔΥΠΠΥ», σε συνεργασία με τους Δήμους: Αιγάλεω, Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη, Ζωγράφου, Ίλιον, Μαρκοπούλου-Μεσογαίας, Μοσχάτου-Ταύρου, Περιστερίου, Πετρούπολης, Σαρωνικού, Σπάτων-Αρτέμιδος και Χαϊδαρίου, υπό την Aιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, διοργάνωσαν την Τρίτη 6 Απριλίου, το πρώτο διαδικτυακό σεμινάριο του προγράμματος «Αγωγή Υγείας για Παιδιά».  Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν το πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε με την επιστημονική υποστήριξη του κ. Αναστάσιου Χατζή, Παιδιάτρου-Εντατικολόγου, τ. Συντονιστή-Διευθυντή ΜΕΘ Νοσοκομείου Παίδων Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, Μέλος ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, μέσω πλατφόρμας Zoom.

Η πρώτη διαδικτυακή παρουσίαση που αναπτύχθηκε είχε ως θέμα τα «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ» ενώ οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 160 . Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε στο τέλος της παρουσίασης η συζήτηση του κ. Χατζή με τους συμμετέχοντες, μετά από πολλά ερωτήματα και απορίες που του τέθηκαν σχετικά με ατυχήματα που συμβαίνουν στα παιδιά αλλά και τρόπους αντιμετώπισής τους.

Το επόμενο θέμα που θα ακολουθήσει είναι οι «ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ», ενώ οι παρουσιάσεις θα πραγματοποιούνται μέχρι να ολοκληρωθεί ο κύκλος των θεμάτων (σύνολο 3).

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης στο χαιρετισμό του ευχαρίστησε τον ομιλητή κ. Χατζή και συνεχάρη τους Δήμους για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας για Παιδιά και δήλωσε: «Τα ατυχήματα τη σύγχρονη εποχή που διανύουμε αποτελούν τη βασικότερη νόσο στην παιδική ηλικία. Είναι γεγονός πως τα παιδιά αλλά και οι έφηβοι είναι εκτεθειμένοι σε κινδύνους σε χώρους που ζουν και δραστηριοποιούνται καθημερινά, όπως το σπίτι και το σχολείο. Επιπλέον οι πτώσεις,  τα εγκαύματα  αλλά και οι δηλητηριάσεις απειλούν την υγεία και τη ζωή των μικρών παιδιών.  Ως Δίκτυο στοχεύουμε  στην έγκυρη ενημέρωση και την προαγωγή υγείας όλων των πολιτών αλλά κυρίως των παιδιών, μέσω των εκπαιδευτικών και των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων όλης της χώρας, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Ο Δήμαρχος Αιγάλεω κ. Ιωάννης Γκίκας δήλωσε: «Τα παιδιά είναι το μέλλον μας και είναι υποχρέωση μας να τα προστατεύουμε αλλά ταυτόχρονα να τα προετοιμάζουμε να αντιμετωπίσουν δυσκολίες που θα βρεθούν στο δρόμο τους μελλοντικά.  Η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση γονέων και εκπαιδευτικών στην αντιμετώπιση και πρόληψη ατυχημάτων θα βοηθήσει στη μείωση των κινδύνων και θα λειτουργήσει προστατευτικά για τα παιδιά». 

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών και Παιδικών Σταθμών του Δήμου Ζωγράφου κα Ρένα Χαλκιαδάκη δήλωσε ότι: «Η συμμετοχή στο διαδικτυακό πρόγραμμα ήταν μεγάλη δηλώνοντας την ανάγκη των πολιτών στην ενημέρωση για θέματα πρόληψης και προαγωγής της υγείας και ευχαριστούμε το ΕΔΔΥΠΠΥ για τη συνεργασία και την δυνατότητα συμμετοχής μας σε τέτοια προγράμματα».

Ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Νίκος Ζενέτος δήλωσε: «Αποτελεί κοινό τόπο για όλους η φροντίδα και η μέριμνα για τα παιδιά μας. Το πρόγραμμα «Αγωγή Υγείας για Παιδιά» έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες, αλλά κυρίως γονείς και εκπαιδευτικούς, για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, να εστιάσει στην πρόληψή τους, καθώς και στην αύξηση της γνώσης των μαθητών σε θέματα υγείας. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας, τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και όλους όσοι, με τις δράσεις τους, συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση».

Ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου Μεσογαίας κ. Κωνσταντίνος Αλλαγιάννης δήλωσε: «Χαιρετίζουμε κάθε πρωτοβουλία ενημέρωσης και πρόληψης για την προστασία παιδιών και εφήβων. Ιδιαίτερα όταν αυτή αφορά τις τελευταίες εξελίξεις και επιστημονικά δεδομένα σε σύγχρονες προκλήσεις και κινδύνους, που μπορούν να αντιμετωπιστούν εγκαίρως, τόσο στο πλαίσιο της οικογένειας, όσο και της Σχολικής Κοινότητας. Συγχαίρουμε όλους τους συνεργαζόμενους φορείς για την άψογη διοργάνωση».

H Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Μαρκοπούλου κα Μένη Βαμποράκη δήλωσε: «Ο Δήμος Μαρκοπούλου στα πλαίσια μιας συνεχούς προσπάθειας να βρίσκεται στο πλευρό των γονέων και εκπαιδευτικών μας κάθε στιγμή, ιδιαίτερα στην τόσο δύσκολη περίοδο της πανδημίας, όπου δοκιμάζονται οι αξίες της οικογένειας και της εκπαιδευτικής κοινότητας, σε συνεργασία με το "ΕΔΔΥΠΠΥ" και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, πραγματοποίησαν το 1ο Διαδικτυακό Σεμινάριο του Προγράμματος “Αγωγή Υγείας για Παιδιά”. Στόχος των συνεχιζόμενων Διαδικτυακών Σεμιναρίων είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των γονέων και των εκπαιδευτικών για σημαντικά θέματα που τους αφορούν και τους προβληματίζουν και έχουν ως κύριο άξονα την πρόληψη. Η συμμετοχή σας είναι ιδιαίτερα σημαντική και απαραίτητη και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας».


Ο Δήμαρχος  Μοσχάτου – Ταύρου κ. Ανδρέας Γ. Ευθυμίου δήλωσε: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό που σε δύσκολες περιόδους σαν αυτή που διανύουμε συνεχίζονται απρόσκοπτα δράσεις πρόληψης και προαγωγής υγείας, ιδιαίτερα όταν αυτές αφορούν την υγεία και προστασία των παιδιών. Συνεχίζουμε  να στηρίζουμε ένθερμα ανάλογες πρωτοβουλίες του ΕΔΔΥΠΠΥ».

Ο Δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης δήλωσε: «Η Υγεία είναι υπέρτατο αγαθό. Για κάθε ανθρώπινη ζωή. Για κάθε συνάνθρωπό μας. Όταν πρόκειται ειδικότερα για παιδιά, αντιλαμβανόμαστε όλοι, ότι ο δείκτης σκέψης, φροντίδας και προσοχής, εκτινάσσεται στον υπερθετικό βαθμό. Έτσι λοιπόν η διαδικτυακή ημερίδα του Δήμου Περιστερίου, υπό την αιγίδα του ΕΔΔΥΠΠΥ, αφιερωμένη στην Αγωγή Υγείας των παιδιών, το παιδικό ατύχημα, την πρόληψη, αντιμετώπιση και αποφυγή του, περικλείει μεγάλο και εξαιρετικό ενδιαφέρον. Τα τόσο ευαίσθητα πλάσματα, τα παιδιά δίχως άλλο, δεν σταματούν στιγμή να προστατεύονται από την αγάπη μας. Την αγάπη μας διοχετεύουμε και στη συγκεκριμένη δράση. Τους δε πρωταγωνιστές της ζωής μας, τα παιδιά μας, τα τοποθετούμε ως τον περιεκτικότερο τίτλο της και ως βασική επικεφαλίδα της, την απαράμιλλη ομορφιά της ύπαρξής τους και τη θωράκιση της υγείας τους».

Ο Δήμαρχος Πετρούπολης κ. Στέφανος Γαβριήλ Βλάχος δήλωσε: «Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρώτο διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα τα ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ, το οποίο εντάσσεται στο διαδικτυακό πρόγραμμα «Αγωγή Υγείας για Παιδιά». Η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιήθηκε από το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ), σε συνεργασία με το Δήμο Πετρούπολης υπό την Αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (Ι.Σ.Α.). Ο κ. Αν. Χατζής, Παιδίατρος-Εντατικολόγος, ως εισηγητής του σεμιναρίου, συνέβαλε στην ευαισθητoποίηση γονέων και εκπαιδευτικών με γνώμονα την ενημέρωση και πρόληψη ατυχημάτων στα παιδιά. Ευχαριστούμε θερμά, όσους συμμετείχαν στην υλοποίηση αυτού του σεμιναρίου. Ευελπιστούμε και οι επόμενες δράσεις να έχουν την ίδια ανταπόκριση».

Ο Δήμαρχος Σαρωνικού κ. Πέτρος Φιλίππου δήλωσε: «Σήμερα πραγματοποιήθηκε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επιμορφωτική ομιλία από τον Παιδίατρο- Εντατικολόγο κ. Χατζή ,που προσέφερε πολύτιμη γνώση σε όλους μας. Η πρόληψη των ατυχημάτων είναι καίριας σημασίας. Δυστυχώς σήμερα τα ατυχήματα είναι η κυριότερη ασθένεια της παιδικής ηλικίας. Οι πτώσεις, οι δηλητηριάσεις ,τα εγκαύματα και οι πνιγμοί απειλούν τη ζωή των παιδιών. Καθημερινά παιδιά και έφηβοι είναι εκτεθειμένοι σε κινδύνους τόσο εντός όσο κι εκτός σπιτιού, γι’ αυτό οι δράσεις ευαισθητοποίησης μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην πρόληψη ατυχημάτων».

Ο Δήμαρχος Σπάτων-Αρτέμιδος  κ. Δημήτριος Σπ. Μάρκου δήλωσε ότι: «Η ασφάλεια των παιδιών είναι πρωταρχικός σκοπός όλων μας. Τα ατυχήματα και μόνο στη σκέψη, είτε είμαστε γονείς ή είμαστε λόγω ιδιότητας διαχειριστές δημόσιων χώρων, κλειστών και ανοιχτών, αποτελούν τον χειρότερο εφιάλτη μας. Η πρόληψη των ατυχημάτων πρέπει να αποτελεί το βασικό μας μέλημα  Στην προσπάθεια αυτή σημαντικός είναι ο ρόλος των γονιών μιας κι έχει αποδειχθεί στατιστικά ότι ένα μεγάλο μέρος των ατυχημάτων συμβαίνει στο σπίτι. Άλλο  θέμα είναι οι εξαρτήσεις που ξεκινούν από την παιδική ηλικία στην πιο ήπια μορφή τους και εξελίσσονται ακολουθώντας τη ζωή ενός ανθρώπου αφού επηρεάζονται από κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες. Η εφηβεία από μόνη της σαν περίοδος μετάβασης από την παιδική στην ώριμη ηλικία λόγω των ραγδαίων σωματικών αλλαγών χρειάζεται ιδιαίτερη διαχείριση. Σήμερα σε αυτό το εκπαιδευτικό σεμινάριο είμαι βέβαιος ότι όλοι οι συμμετέχοντες πήραν τις απαντήσεις στα θέματα που τους απασχολούν από τον κ. Χατζή,  τον οποίο ευχαριστούμε».

Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χαϊδαρίου κ. Φώτης Θεοδωρακόπουλος δήλωσε: «Ευχαριστώ θερμά το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και ιδιαίτερα τον πρόεδρο του, Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη αλλά και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών για την εξαιρετική παρουσίαση ώστε να εκτιμήσουμε τους κινδύνους που απειλούν τα παιδιά. Την Τρίτη 6 Απριλίου 2021 ,ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο πρώτος διαδικτυακός κύκλος με θέμα τα «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ» και επιστημονικό εισηγητή τον Αναστάσιο Χατζή,  Παιδίατρο- Εντατικολόγο, τ. Συντονιστή-Διευθυντή ΜΕΘ Νοσοκομείου Παίδων η Αγία Σοφία, μέλος του ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Στους συμμετέχοντες δόθηκε η ευκαιρία να εκπαιδευτούν σε βασικές δεξιότητες πρόληψης και διαχείρισης παιδικών ατυχημάτων. Η συμμετοχή του κόσμου μας δίνει έναυσμα να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας στον τομέα της Προαγωγής Υγείας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Νοσηλεύτρια Όλγα Σκρέκα, εκπρόσωπο του ΚΕΠ Υγείας Χαϊδαρίου, για την αμεσότητα και την καλή επικοινωνία με τους πολίτες σε ότι αφορά την προώθηση του σεμιναρίου».

Επιπλέον στη διαδικτυακή δράση συμμετείχε και η Γενική Διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ κα Μαρία Αϊδίνη η οποία τόνισε ότι: «Το Δίκτυο συμβάλει με κάθε δυνατό μέσο στην πρόληψη και στην προαγωγή υγείας όλων των πολιτών μέσω των δράσεων του σε συνεργασία με τους ΟΤΑ-μέλη του. Το πρόγραμμα Αγωγή Υγείας για Παιδιά έχει ως στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση γονέων και εκπαιδευτικών σε θέματα που αφορούν σε κινδύνους υγείας των παιδιών και των εφήβων».

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.