Ολοκληρώθηκε το δεύτερο διαδικτυακό σεμινάριο της 1ης ομάδας του Προγράμματος Αγωγής Υγείας για Παιδιά με θέμα τις «Εξαρτήσεις» σε 11 Δήμους-μέλη του ΕΔΔΥΠΠΥ 


Γ. Πατούλης: «Οφείλουμε να ενημερώνουμε εγκαίρως τα παιδιά μας για τους κινδύνους υγείας από τη χρήση των βλαβερών ουσιών».

Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων- Προαγωγής Υγείας «ΕΔΔΥΠΠΥ», σε συνεργασία με τους Δήμους: Αιγάλεω, Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη, Ζωγράφου, Ίλιον, Μαρκοπούλου-Μεσογαίας, Μοσχάτου-Ταύρου, Περιστερίου, Πετρούπολης, Σαρωνικού, Σπάτων-Αρτέμιδος και Χαϊδαρίου, υπό την Aιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, διοργάνωσαν την Τρίτη 18 Μαΐου, το δεύτερο διαδικτυακό σεμινάριο του προγράμματος «Αγωγή Υγείας για Παιδιά».  Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν το πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε με την επιστημονική υποστήριξη του κ. Αναστάσιου Χατζή, Παιδιάτρου-Εντατικολόγου, τ. Συντονιστή-Διευθυντή ΜΕΘ Νοσοκομείου Παίδων Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, Μέλος ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, μέσω πλατφόρμας Zoom.

Η δεύτερη διαδικτυακή παρουσίαση που αναπτύχθηκε είχε ως θέμα τις «ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε στο τέλος της παρουσίασης η συζήτηση του κ. Χατζή με τους συμμετέχοντες, μετά από πολλά ερωτήματα και απορίες που του τέθηκαν σχετικά με ατυχήματα που συμβαίνουν στα παιδιά αλλά και τρόπους αντιμετώπισής τους.

Το επόμενο και τελευταίο θέμα που θα ακολουθήσει είναι η «ΕΦΗΒΕΙΑ», ολοκληρώνοντας τον κύκλο των παρουσιάσεων.

Η Γενική Διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ κα Μαρία Αϊδίνη η οποία εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη, καλωσόρισε τον ομιλητή και τους συμμετέχοντες και τόνισε ότι: «Το Δίκτυο συμβάλει με κάθε δυνατό μέσο στην πρόληψη και στην προαγωγή υγείας όλων των πολιτών μέσω των δράσεων του σε συνεργασία με τους ΟΤΑ-μέλη του. Το πρόγραμμα Αγωγή Υγείας για Παιδιά και η θεματική ενότητα «Εξαρτήσεις» έχει ως στόχο την έγκαιρη ενημέρωση γονέων και εκπαιδευτικών σε θέματα που αφορούν σε κινδύνους υγείας των παιδιών και των εφήβων».

Μετά την κα Αϊδίνη χαιρέτησε την εκδήλωση μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, ο οποίος ευχαρίστησε τον ομιλητή κ. Χατζή και συνεχάρη τους Δήμους για τη συμμετοχή τους στο διαδικτυακό πρόγραμμα Αγωγής Υγείας για Παιδιά και δήλωσε: «Είναι γεγονός πως η έλλειψη γνώσης των συνεπειών που προκαλούνται κατά τη χρήση του καπνίσματος, της κατανάλωσης του αλκοόλ και άλλων βλαβερών ουσιών, οδηγεί αρκετά συχνά σε δυσάρεστα  αποτελέσματα αλλά και σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Ιδιαίτερα σε οργανισμούς αγνούς, όπως των παιδιών. Ως Δίκτυο στοχεύουμε  στην έγκαιρη ενημέρωση και την προαγωγή υγείας όλων των πολιτών αλλά κυρίως των παιδιών, μέσω των εκπαιδευτικών και των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων όλης της χώρας, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, διοργανώνοντας δράσεις προληπτικού χαρακτήρα».

Ο Δήμαρχος Αιγάλεω κ. Ιωάννης Γκίκας δήλωσε: «Το πρόγραμμα αγωγής υγείας για παιδιά, με θεματική τις εξαρτήσεις, όπως το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και το κάπνισμα, θεωρώ ότι είναι από τα πιο ουσιαστικά αυτής της δράσης.   Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων όπως οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί, που μπορούν να αποτελέσουν πυρήνα εκπαίδευσης με έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση  ώστε να είναι γνώστες των συνεπειών της έκθεσης των παιδιών σε κινδύνους.  Το μέλλον μας είναι τα παιδιά μας και είναι υποχρέωση μας να τους δώσουμε την ενημέρωση και τις γνώσεις που χρειάζεται για μια υγιή ζωή και μια δημιουργική πορεία στο μέλλον τους».

Ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος δήλωσε: «Η καθημερινότητα των παιδιών μας και η έντονη δραστηριότητά τους στο σχολείο, στο σπίτι και όπου αλλού λαμβάνει χώρα, συχνά εγκυμονεί πολλούς γνωστούς και άγνωστους κινδύνους που προέρχονται είτε από το άμεσο περιβάλλον τους, είτε από δική τους συμπεριφορά. Είναι κατά συνέπεια πολύ σημαντικό, από την πρώτη κιόλας σχολική περίοδο να ενημερωθούν για τους κινδύνους αυτούς και να μάθουν πώς θα τους προλαμβάνουν. Αποτελεσματικοί κοινωνοί των πληροφοριών αυτών μπορούν να είναι μόνο οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί των παιδιών μας. Για να μεταδοθούν υπεύθυνα και αποτελεσματικά αυτές οι πληροφορίες, θεωρούμε επιβεβλημένο να δεχτούν πρώτα σωστή εκπαίδευση όσοι έχουν την ευθύνη της διαπαιδαγώγησης των παιδιών μας από ειδικά καταρτισμένους επαγγελματίες υγείας.  Για το λόγο αυτό, ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης συμμετέχει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας του ΕΔΔΥΠΠΥ για τα παιδιά, με την προσδοκία ότι με τον τρόπο αυτό συμβάλλουμε στη δημιουργία μίας ασφαλούς καθημερινότητας για τα παιδιά μας».

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών και Παιδικών Σταθμών του Δήμου Ζωγράφου κα Ρένα Χαλκιαδάκη δήλωσε ότι: «Η πρόληψη και η προαγωγή της Υγείας είναι σημαντική και αναγκαία τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας του ΕΔΔΥΠΠΥ ενισχύουμε τις υπάρχουσες δράσεις προαγωγής υγείας που εφαρμόζουμε στο Δήμο μας και ευαισθητοποιούμε τους συμπολίτες μας ώστε να υιοθετήσουν πρακτικές πρόληψης για εκείνους και τις οικογένειές τους».

Ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Νίκος Ζενέτος δήλωσε: «Το πρόγραμμα “Αγωγή Υγείας για Παιδιά“ στοχεύει στη δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων που συντελούν στην ανάπτυξη των συναισθηματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και ενσυναίσθησης, την αίσθηση της ασφάλειας, την προσαρμογή στο σχολείο και εν τέλει, στην καλή ποιότητα της ζωής των παιδιών. Θέλω να ευχαριστήσω, για μια ακόμα φορά, το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας και τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, που προάγουν και αναδεικνύουν ουσιαστικές δράσεις για ότι πολυτιμότερο έχουμε: τους μικρούς πρωταγωνιστές της ζωής μας».

Ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου Μεσογαίας κ. Κωνσταντίνος Αλλαγιάννης δήλωσε: «Χαιρετίζουμε κάθε πρωτοβουλία ενημέρωσης και πρόληψης για την προστασία παιδιών και εφήβων. Ιδιαίτερα, όταν αυτή αφορά τις τελευταίες εξελίξεις και επιστημονικά δεδομένα σε σύγχρονες προκλήσεις και κινδύνους, που μπορούν να αντιμετωπιστούν εγκαίρως, τόσο στο πλαίσιο της οικογένειας, όσο και της Σχολικής Κοινότητας. Συγχαίρουμε όλους τους συνεργαζόμενους φορείς για την άψογη διοργάνωση».

H Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας κα Μένη Βαμποράκη δήλωσε: «Ο Δήμος Μαρκοπούλου στα πλαίσια μιας συνεχούς προσπάθειας να βρίσκεται στο πλευρό των γονέων και εκπαιδευτικών μας κάθε στιγμή, ιδιαίτερα στην τόσο δύσκολη περίοδο της πανδημίας, όπου δοκιμάζονται οι αξίες της οικογένειας και της εκπαιδευτικής κοινότητας, σε συνεργασία με το "ΕΔΔΥΠΠΥ" και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, πραγματοποίησαν το 2ο Διαδικτυακό Σεμινάριο του Προγράμματος “Αγωγή Υγείας για Παιδιά”. Στόχος των συνεχιζόμενων Διαδικτυακών Σεμιναρίων είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των γονέων και των εκπαιδευτικών για σημαντικά θέματα που τους αφορούν και τους προβληματίζουν και έχουν ως κύριο άξονα την πρόληψη. Η συμμετοχή σας είναι ιδιαίτερα σημαντική και απαραίτητη και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας».

Ο Δήμαρχος  Μοσχάτου – Ταύρου κ. Ανδρέας Γ. Ευθυμίου δήλωσε: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό που σε δύσκολες περιόδους σαν αυτή που διανύουμε συνεχίζονται απρόσκοπτα δράσεις πρόληψης και προαγωγής υγείας, ιδιαίτερα όταν αυτές αφορούν την υγεία και προστασία των παιδιών. Συνεχίζουμε  να στηρίζουμε ένθερμα ανάλογες πρωτοβουλίες του ΕΔΔΥΠΠΥ».

Ο Δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης δήλωσε: «Η Υγεία είναι υπέρτατο αγαθό. Για κάθε ανθρώπινη ζωή. Για κάθε συνάνθρωπό μας. Όταν πρόκειται ειδικότερα για παιδιά, αντιλαμβανόμαστε όλοι, ότι ο δείκτης σκέψης, φροντίδας και προσοχής, εκτινάσσεται στον υπερθετικό βαθμό. Τα παιδιά μας, το επίκεντρο της σκέψης και της ύπαρξής μας, το μέλημα ζωής και η πολλά υποσχόμενη δύναμη του μέλλοντος της ανθρώπινης κοινωνίας, γίνονται για μια ακόμη φορά εξαιρετικού περιεχομένου και ενδιαφέροντος αντικείμενο, του διαδικτυακού σεμιναρίου, του Προγράμματος Αγωγής Υγείας για Παιδιά, με θέμα «Εξαρτήσεις». Το οποίο δεύτερο σεμινάριο, τελεί και πάλι υπό την αιγίδα του Δήμου Περιστερίου, του ΕΔΔΥΠΠΥ και του ΙΣΑ. Καλούμεθα όλοι λοιπόν, να στρέψουμε την ιδιαίτερη προσοχή μας σε κάθε ενδεχόμενη πηγή κινδύνου και εξάρτησης (διαδίκτυο, κάπνισμα, ουσίες, εθισμός, κλπ.), με στόχο τον παιδικό αυθορμητισμό, την παιδική αγνότητα, την ανοχύρωτη, όσο και ευάλωτη σε ολίσθηση και επιδράσεις, παιδική ψυχή. Τα τόσο ευαίσθητα πλάσματα, τα παιδιά δίχως άλλο, δεν σταματούν στιγμή να προστατεύονται από την αγάπη μας. Δεδομένη και ξεχωριστή αγάπη, την οποία διοχετεύουμε και στη συγκεκριμένη διαδικτυακή επιστημονική δράση Υγείας, σημασίας καθοριστικής, σε σχέση με την «Αγωγή Υγείας για Παιδιά»

Ο Δήμαρχος Σαρωνικού κ. Πέτρος Φιλίππου δήλωσε: «Οι εξαρτήσεις αποτελούν μια μάστιγα για τους νέους μας, ειδικά δε αυτή την εποχή που ο εγκλεισμός λόγω της πανδημικής κρίσης επέτεινε τους ψυχογενείς παράγοντες που οδηγούν σε αυτές. Είτε μιλούμε για εξαρτήσεις από ουσίες, είτε για την εξάρτηση των παιδιών μας από το διαδίκτυο, είναι σίγουρο ότι βρισκόμαστε μπροστά σε δυσεπίλυτα και πολυπαραγοντικά προβλήματα που σε πολλές περιπτώσεις χρειάζονται παρέμβαση ειδικού. Ωστόσο, πριν φτάσουμε εκεί, ως γονείς και κηδεμόνες αλλά και ως πολιτεία θα πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας. Να στηρίξουμε τα παιδιά μας, και να τους δείξουμε το δρόμο της δημιουργίας, της επιστήμης, της άθλησης και της μόρφωσης.   Το ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ του Δήμου Σαρωνικού στέκεται αρωγός σε θέματα πρόληψης και  προαγωγής υγείας των παιδιών μας και είμαστε ευγνώμονες στους ειδικούς για το έργο που προσφέρουν, δίνοντας την υπόσχεση ότι θα βρισκόμαστε δίπλα τους».

Ο Δήμαρχος Σπάτων-Αρτέμιδος  κ. Δημήτριος Σπ. Μάρκου δήλωσε ότι: «Η ασφάλεια των παιδιών είναι πρωταρχικός σκοπός όλων μας. Τα ατυχήματα και μόνο στη σκέψη, είτε είμαστε γονείς ή είμαστε λόγω ιδιότητας διαχειριστές δημόσιων χώρων, κλειστών και ανοιχτών, αποτελούν τον χειρότερο εφιάλτη μας. Η πρόληψη των ατυχημάτων πρέπει να αποτελεί το βασικό μας μέλημα  Στην προσπάθεια αυτή σημαντικός είναι ο ρόλος των γονιών μιας κι έχει αποδειχθεί στατιστικά ότι ένα μεγάλο μέρος των ατυχημάτων συμβαίνει στο σπίτι. Άλλο  θέμα είναι οι εξαρτήσεις που ξεκινούν από την παιδική ηλικία στην πιο ήπια μορφή τους και εξελίσσονται ακολουθώντας τη ζωή ενός ανθρώπου αφού επηρεάζονται από κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες. Η εφηβεία από μόνη της σαν περίοδος μετάβασης από την παιδική στην ώριμη ηλικία λόγω των ραγδαίων σωματικών αλλαγών χρειάζεται ιδιαίτερη διαχείριση. Σήμερα σε αυτό το εκπαιδευτικό σεμινάριο είμαι βέβαιος ότι όλοι οι συμμετέχοντες πήραν τις απαντήσεις στα θέματα που τους απασχολούν από τον κ. Χατζή,  τον οποίο ευχαριστούμε».

Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χαϊδαρίου κ. Φώτης Θεοδωρακόπουλος δήλωσε: «Ο  Αντιδήμαρχος Φώτης Θεοδωρακόπουλος δήλωσε : Αναμφισβήτητα οι συνέπειες κάθε λογής εξάρτησης είναι καταστροφικές για τον άνθρωπο. Σαφέστατα, η απεξάρτηση έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους . Όμως η πρόληψη των εξαρτήσεων είναι προτιμότερη από τη θεραπεία.  Οφείλουμε λοιπόν όλοι μας να παρέχουμε στα νέα παιδιά την απαραίτητη ενημέρωση προκειμένου να αποτρέψουμε την έκθεσή τους σε οποιαδήποτε εξάρτηση».

Τη Δράση χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Αιγάλεω κ. Ιωάννης Γκίκας, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών και Παιδικών Σταθμών του Δήμου Ζωγράφου κ. Ρένα Χαλκιαδάκη, ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Νίκος Ζενέτος, η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Μαρκοπούλου-Μεσογαίας κα Μένη Βαμποράκη, ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου κ. Ανδρέας Ευθυμίου, ο Δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, ο Δήμαρχος Σαρωνικού κ. Πέτρος Φιλίππου, ο Δήμαρχος Σπάτων-Αρτέμιδος κ. Δημήτριος Μάρκου και ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας και Αλληλεγγύης του Δήμου Χαϊδαρίου κ. Φώτης Θεοδωρακόπουλος.


Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.