Για πρωτόγνωρες καταστάσεις στην ελληνική εκπαίδευση κάνουν λόγο ενώσεις γονέων και εκπαιδευτικοί, οι οποίοι υπογραμμίζουν ότι 2,5 μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τα κενά στα σχολεία σε όλη την Ελλάδα εξακολουθούν να υφίστανται, περισσότερα μάλιστα, από κάθε άλλη χρονιά και να συμβάλουν τόσο στην ταλαιπωρία των γονέων, όσο και στις απώλειες πολύτιμων διδακτικών ωρών για τα παιδιά. 


Συνολικά τα κενά στην εκπαίδευση, στην παρούσα φάση, υπολογίζονται στα 6.450, με τα 3.950 να αντιστοιχούν στην πρωτοβάθμια και τα υπόλοιπα 2.500 να αφορούν την δευτεροβάθμια. 

Ο γεν. γραμματέας της ΟΛΜΕ Νικόλαος Παπαχρήστος μιλά για «τραγική κατάσταση. Από την εμπειρία μου είναι η πρώτη χρονιά που συμβαίνει αυτό, Νοέμβρη μήνα να εξακολουθούν να υπάρχουν τόσες απώλειες καθηγητών». 

Σύμφωνα με το στέλεχος της Ομοσπονδίας, έχουν πραγματοποιηθεί από τις αρχές της χρονιάς δύο συναντήσ
εις με τον κ. Φίλη, με αίτημα την άμεση κάλυψη των κενών στα σχολεία, στις οποίες η απάντηση ήταν και τις δύο φορές η ίδια: «Δεν υπάρχουν πιστώσεις - χρήματα δηλαδή- για άλλους καθηγητές».

Μάλιστα, ο κ. Παπαχρήστος κρούει το καμπανάκι του κινδύνου για αύξηση των κενών κατά την διάρκεια της χρονιάς, καθώς, όπως υποστηρίζει, οι άδειες μόνιμων εκπαιδευτικών, εκπαιδευτικές και επαγγελματικές, θα μεγεθύνουν ακόμα περισσότερο την έκταση του φαινομένου. 

Ζοφερό τοπίο στην δημόσια εκπαίδευση περιγράφει  και ο κ. Χάρης Κηνυγαλάκης, πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Σαρωνικού, η οποία σήμερα το πρωί προχώρησε και σε κατάληψη των γραφείων της διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής. 

Ο ίδιος τονίζει ότι παρά την διαβεβαίωση του υπουργείου ότι μέχρι στις 15 Οκτωβρίου θα είχαν καλυφθεί τα κενά στα σχολεία της περιοχής, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα αρνητική, με τα κενά να μην καλύπτονται στο ελάχιστο.

Αναφέρει, μάλιστα, ότι στις αρχές της χρονιάς και για πολλές ημέρες, υπήρχε δημοτικό που λειτουργούσε... εκ περιτροπής, με τα μισά παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή και τα άλλα μισά Τρίτη και Πέμπτη!

Την ίδια στιγμή, για πάνω από μισό μήνα υπήρξαν πολλά νηπιαγωγεία που είχαν μείνει εντελώς κλειστά. 

O κ. Κηνυγαλάκης αναφέρεται σε συνεχή διαβήματα προς το υπουργείο, τα οποία είχαν όλα αρνητική κατάληξη.

Η απάντηση που πήραμε την 1η Οκτωβρίου από τον γ.γ. γραμματεία του του υπουργείου Παιδείας τον κ. Χασάπη ήταν ότι «Είμαστε πτωχευμένοι και για το λόγο αυτό δεν γίνονται πιστώσεις. 

Ωστόσο, η κατάληψη φαίνεται πως έφερε αίσιο αποτέλεσμα, καθώς η διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας διεμήνυσε στους εκπροσώπους της Ένωσης ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα γίνουν προσλήψεις. 

Σύμφωνα με τον κ. Κηνυγαλάκη, πήραν την διαβεβαίωση ότι επίκεινται 1150 πιστώσεις, οι 270 από τις οποίες θα γίνουν μέχρι μεθαύριο Τετάρτη. 

Αναμένουμε από τους φορείς του υπουργείου Παιδείας να κρατήσουν την υπόσχεσή τους γιατί η αγωνία που έχουμε πρώτ' απ' όλα είναι αυτή της εξέλιξης των παιδιών μας. 


πηγη newpost

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.