Αποτέλεσμα εικόνας για βοζεμπεργκ
Συζήτηση για την έξαρση της τρομοκρατίας στην Ευρώπη και την αντιτρομοκρατική στρατηγική της Ε.Ε. φιλοξένησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη, μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, με κεντρικό ομιλητή τον Αν. Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κ. Σπύρο Λίτσα.

 Στην εκδήλωση συμμετείχαν με ομιλίες ο κ. Julian Siegl, Αν. Διευθυντής του Γραφείου του Βρετανού Επιτρόπου για την Ένωση Ασφαλείας, Sir Julian King, η Μαλτέζα ευρωβουλευτής και συντονίστρια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για θέματα εσωτερικών υποθέσεων, κυρία Roberta Metsola, καθώς και η Ισπανίδα ευρωβουλευτής, αρμόδια εισηγήτρια για θέματα προστασίας θυμάτων τρομοκρατικών επιθέσεων, κυρία Teresa Jimenez-Becerril Barrio.

Η Ελίζα Βόζεμπεργκ στον εισαγωγικό της λόγο ανέλυσε τον ενισχυμένο ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διαμόρφωση της πολιτικής εσωτερικής ασφάλειας της Ε.Ε. και έκανε ειδική αναφορά στις νομοθετικές εξελίξεις των τελευταίων ετών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Ως εισηγήτρια της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ηλεκτρονικό έγκλημα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη διαδικτυακή τρομοκρατία που λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις και τόνισε την ανάγκη ενισχυμένης συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών των κρατών μελών για την πρόληψη, εξιχνίαση και καταστολή σοβαρών εγκλημάτων και τρομοκρατικών επιθέσεων.

Ο καθηγητής κ. Λίτσας προχώρησε σε μία ιστορική αναδρομή του τρομοκρατικού φαινομένου, καταλήγοντας στον τζιχαντισμό, τη δογματική και τις σύγχρονες εκδοχές αυτού.   Στο πλαίσιο αυτό, ανέλυσε τις διαδικασίες ριζοσπαστικοποίησης των τρομοκρατών καθώς και τους τρόπους ενίσχυσης των υποδομών ασφαλείας στην Ευρώπη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η σύγχρονη τρομοκρατική απειλή. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην οργανωμένη στρατηγική των τζιχαντιστών και στην ικανότητα τους να απευθύνονται σε νέα ακροατήρια και να στρατολογούν τρομοκράτες, διαφημίζοντας τον ιδεολογικό τους πυρήνα.

Ιδιαίτερα εύστοχη ήταν η τοποθέτηση της κυρίας Metsola σχετικά με την πρόοδο που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Συγκεκριμένα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους νέους μηχανισμούς εποπτείας της Ε.Ε., στους ενισχυμένους ελέγχους στα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα καθώς και στην καλύτερη και ταχύτερη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρμοδίων αρχών των κρατών μελών, μέτρα που θωρακίζουν την Ευρώπη και βελτιώνουν την ασφάλεια των πολίτων.

Ακολούθως, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Sir Julian King παρουσίασε την αντιτρομοκρατική δράση της Ε.Ε., που έχει ως κύριο στόχο να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία σε παγκόσμιο επίπεδο χωρίς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ώστε να καταστεί η Ευρώπη ασφαλέστερη και οι πολίτες της να ζουν αλλά και να μπορούν να μετακινηθούν σε χώρους  ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης.

Με ιδιαίτερη ευαισθησία η κυρία Teresa Jimenez-Becerril Barrio αναφέρθηκε στα θύματα της τρομοκρατίας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μία ξεχωριστή κατηγορία θυμάτων, που έχουν ανάγκη ειδικής μεταχείρισης και αναγνώρισης των δικαιωμάτων τους, συμπεριλαμβανομένης κοινωνικής, πολιτικής, ψυχολογικής και νομικής στήριξης.

Η κυρία Βόζεμπεργκ, κλείνοντας τη συζήτηση, υπογράμμισε ότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας είναι διαρκής και απαιτεί συντονισμένες ενέργειες και ισχυρή πολιτική βούληση.

 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.