Μπορεί ακόμα το νεότευκτο δεξιό κόμμα των Δημήτρη Καμμένου και Τάκη Μπαλτάκου να μην έχει ακόμα όνομα, αλλά σε κάθε περίπτωση θα λειτουργήσει ως το άρμα αμφότερων, προκειμένου να επιτευχθούν συμπράξεις στον ευρύτερο χώρο δεξιότερα της ΝΔ.
Ο ορίζοντας των εξελίξεων τοποθετείται από αμφότερους προς τον Σεπτέμβριο, μιας και μεσολαβεί η περίοδος της θερινής ραστώνης που δεν ενδείκνυται για πολιτικές διεργασίες. Σημειωτέον, για τον Σεπτέμβριο, λίγο πριν τη ΔΕΘ, τοποθετείται χρονικά και η ανακοίνωση του σχηματισμού των κ.κ. Παπακώστα, Αντώναρου και Καραχάλιου που όμως θα κινείται στον χώρο της κοινωνικής Κεντροδεξιάς.
Η συλλογιστική των κ.κ. Καμμένου και Μπαλτάκου που θα είναι πρόεδρος και γενικός γραμματέας του κόμματος αντίστοιχα είναι σχετικά απλή: με δεδομένη την πόλωση που θα επικρατήσει στον δρόμο προς τις κάλπες που θα λειτουργήσει συμπιεστικά προς όλα τα μικρότερα κόμματα, σκοπεύουν να απευθύνουν προσκλητήριο σε πολιτικούς σχηματισμούς και προσωπικότητες, προκειμένου να δημιουργηθεί μια «δεξιά Ελιά». 
Όπως εξηγεί σε συνομιλητές του ο κ. Μπαλτάκος, το προσκλητήριο θα είναι ευρύ και προς ώρας δεν υπάρχουν συμφωνημένες συνεργασίες, πλην ίσως του Βασίλη Καπερνάρου, ο οποίος διατηρεί μακρά προσωπική σχέση με τον άλλοτε γενικό γραμματέα της κυβέρνησης. Από Σεπτεμβριο, συνεπώς, θα ξεκινήσει ο διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους, σε μια προσπάθεια, όσο πηγαίνουμε προς τις εκλογές, να ενοποιηθεί το πολιτικό μέτωπο στα δεξιά του πολιτικού φάσματος. Και, υπό αυτό το πρίσμα, στις συζητήσεις για τη συγκρότηση ενιαίου φορέα, οι κ.κ. Καμμένος και Μπαλτάκος θα προσέλθουν ως εκπρόσωποι του δικού τους φορέα και όχι ως αυτόνομες πολιτικές προσωπικότητες. Εκτός προσκλητηρίου των κ.κ. Μπαλτακου και Καμμένου μένουν πάντως η Χρυσή Αυγή και οι προερχόμενοι από αυτή.
Όλοι, πάντως, αναμένεται να βολιδοσκοπηθούν, ώστε να δημιουργηθεί ένα συνεργατικό σχήμα, όπου ο κάθε πολιτικός φορέας θα διατηρεί μεν την αυτονομία του, αλλά θα υπάρχει μια κεντρική δομή. Πρόθεση υπάρχει να γίνει κουβέντα με όσους εντοπίζονται στον χώρο εκτός της ΝΔ. Για παράδειγμα, η πρόσκληση συζήτησης αφορά και την Κατερίνα Παπακώστα, η οποία έχει μακρά προσωπική γνωριμία με τον Τάκη Μπαλτάκο, αν και ο Ευάγγελος Αντώναρος τάσσεται υπέρ ενός πιο κεντρογενούς σχήματος για το νέο τους κόμμα. 
Από εκεί και πέρα, μένει να φανεί τι θα γίνει με άλλους σχηματισμούς. Για παράδειγμα, ο Νίκος Νικολόπουλος ανακοίνωσε προ ημερών την αυτόνομη κάθοδο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στις ευρωεκλογές, αλλά αναμένεται να αναζητήσει σχήμα για συνεργασία. Οι συζητήσεις θα αφορούν και τον ΛΑ.Ο.Σ. του Γιώργου Καρατζαφέρη-ο οποίος συνεργάζεται με τον ανεξάρτητο βουλευτή, προερχόμενο εκ της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μίχο-, αν και ο κ. Καρατζαφέρης επιμένει στην αυτονομία του κόμματός του. Συζήτηση θα γίνει και με τη Νέα Δεξιά του Φαήλου Κρανιδιώτη, ενώ, μέχρι στιγμής, ο πιο αρνητικός για συνεργασία είναι ο Κυριάκος Βελόπουλος, του οποίου η Ελληνική Λύση έχει την πιο καθαρή καταγραφή στις δημοσκοπήσεις (άνω του 1,5%) και φαίνεται ευνοημένη από το Μακεδονικό. Το προσκλητήριο θα αφορά και μεμονωμένα πρόσωπα, όπως ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ενώ εκτιμάται ότι θα γίνει προσπάθεια πύκνωσης των τάξεων του κόμματος Καμμένου-Μπαλτακου, σε πρώτη φάση, με πρόσωπα με αναφορά και στο στράτευμα και στην εκκλησία. 
Όπως και να έχει, πάντως, ο δρόμος προς τη «δεξιά Ελιά» είναι ακόμα μακρύς, μιας και ελλείψει εκλογικής πόλωσης, δεν έχουν ακόμα διαμορφωθεί οι συνθήκες δημιουργίας της. Εκτός συσχετισμών μένουν, πάντως, οι ΑΝΕΛ, οι οποίοι και έχουν μια εκρηκτική σχέση με τον Δημήτρη Καμμενο, ενώ εσχάτως ο Πάνος Καμμένος έστρεψε τα πυρά του και στον Τάκη Μπαλτάκο, κατονομάζοντάς τον ως «Κονσιλιέρε». Είναι σαφές, πάντως, ότι δεν υπάρχει εγγύηση επιτυχίας για το εγχείρημα της «δεξιάς Ελιάς», καθώς οι θέσεις των εμπλεκομένων είναι πολλάκις αντικρουόμενες, ενώ υπάρχουν και σαφείς διαφωνίες για το ποιος θα ηγείται του σχήματος.