Παρά το «όχι» της ιεραρχίας στη συμφωνία Τσίπρα-Ιερωνύμου, το Μαξίμου εμφανίζεται αποφασισμένο να προχωρήσει με κάθε κόστος στην εφαρμογή της. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα μισθολογικά των κληρικών, τα οποία, άλλωστε, είναι το ένα «κλειδί» της συμφωνίας (σ.σ.: το άλλο είναι η διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας και η συνεργασία επ' αυτής με την Πολιτεία).
Αν και οι αντιδράσεις έχουν και ενδοκυβερνητικές προεκτάσεις, καθώς οι ΑΝΕΛ διαδίδουν πως θα σταθούν «στο πλευρό της Εκκλησίας», το μεγαλύτερο πρόβλημα δείχνει ν' αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο Αρχιεπίσκοπος εντός της ιεραρχίας παρά ο Αλέξης Τσίπρας. Και τούτο διότι η συνεδρίαση της ιεραρχίας την Παρασκευή έδειξε ότι ο κ. Ιερώνυμος αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο κύμα αμφισβήτησης από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του. Ο ίδιος πάντως έσπευσε να χαιρετίσει την απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει έστω και μονομερώς με νομοθετική ρύθμιση για την εφαρμογή της συμφωνίας σε ό,τι αφορά τα μισθολογικά των κληρικών, ενώ παρέπεμψε στο διάλογο που θα διεξαχθεί για τα εκκρεμή ζητήματα στην κοινή επιτροπή που θα συσταθεί με εκπροσώπους από την Πολιτεία και την Εκκλησία.
Στην ίδια επιτροπή παραπέμπει και η κυβέρνηση, η οποία δεν δείχνει ν' ανησυχεί ιδιαίτερα για τις αντιδράσεις των ιεραρχών. Αντιθέτως, αφήνεται να εννοηθεί πως πίσω από τη στάση συγκεκριμένων ιεραρχών υπάρχουν και πολιτικά κίνητρα, τα οποία εξυπηρετούν την τακτική της ΝΔ και γι' αυτό το λόγο υποστηρίζουν ότι από την Πειραιώς έχουν επιδοθεί σε αγωνιώδη προσπάθεια να μην εφαρμοστεί η συμφωνία Πολιτείας-Εκκλησίας. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση δέχεται σφοδρή κριτική πως ο μόνος λόγος για τον οποίο... βιάζεται να εφαρμόσει τις αλλαγές στη μισθοδοσία των κληρικών είναι οι 10.000 θέσεις που θα μείνουν κενές στο Δημόσιο και οι υποσχέσεις της για ισάριθμες προσλήψεις, εν μέσω προεκλογικής περιόδου.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε, ωστόσο, η τοποθέτηση του Νίκου Φίλη, ο οποίος ούτως ή άλλως δεν αποτελεί από τους πιο... φανατικούς υποστηρικτές της συμφωνίας. «Μιλάμε για την περιουσία της Εκκλησίας και για οφειλές της Πολιτείας χωρίς να υπάρχει νούμερο στο τραπέζι. Χωρίς έγκυρα στοιχεία, επικυρωμένα από τα αρμόδια κρατικά όργανα, δεν μπορούμε να πάρουμε πολιτική απόφαση ούτε ν' αλλάξουμε αβασάνιστα την πάγια θέση της Πολιτείας ότι δεν οφείλει δεκάρα τσακιστή στην Εκκλησία», ανέφερε σε συνέντευξή του στο «Βήμα» ο κ. Φίλης.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου