Πρόοδος αλλά όχι συμφωνία -τουλάχιστον ακόμη- για το Brexit προέκυψε από τις συνομιλίες που είχαν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
«Πολύ καλή πρόοδος σημειώθηκε στη συνάντηση μεταξύ του προέδρου Γιούνκερ και της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι. Η δουλειά συνεχίζεται», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής μετά τη λήξη της συνάντησης, αρνούμενη να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε από την πλευρά της στο ΒΒC ότι «θα επιστρέψω το Σάββατο για περαιτέρω συνομιλίες και με τον πρόεδρο Γιούνκερ για να συζητήσουμε πώς θα μπορέσουμε να εγγυηθούμε ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία με τρόπο που είναι προς το συμφέρον του λαού μας».
«Υπάρχουν κάποια περαιτέρω ζητήματα που χρειάζονται να επιλυθούν», πρόσθεσε.
Μέι και Γιούνκερ συζήτησαν επί μιάμιση ώρα για τις σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ αφότου το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει το κοινοτικό μπλοκ, με την Μέι να προσπαθεί να αποσπάσει δεσμεύσεις που θα καθησυχάσουν τους «αντάρτες» στην πατρίδα της, οι οποίοι έχουν στραφεί εναντίον του σχεδίου που έχει παρουσιάσει.
Με μόλις τέσσερις μήνες να απομένουν πριν από την αναχώρηση της Βρετανίας, η Μέι προσπαθεί να ολοκληρώσει ένα σχέδιο επί των μελλοντικών σχέσεων πριν από τη Σύνοδο Κορυφής την Κυριακή για το Brexit.
Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είναι απρόθυμη να προσέλθει στη Σύνοδο την Κυριακή για να διαπραγματευτεί, πράγμα που σημαίνει ότι ένα κείμενο πρέπει να είναι έτοιμο εκ των προτέρων.
Η Τερέζα Μέι και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αντήλλαξαν μία σύντομη χειραψία μπροστά από τις τηλεοπτικές κάμερες στα κεντρικά γραφεία της Επιτροπής πριν από τις συνομιλίες, αλλά δεν απάντησαν σε ερωτήσεις.
Στα εκκρεμή ζητήματα περιλαμβάνεται το θέμα του Γιβραλτάρ, με τον Ισπανό πρωθυπουργό να ζητά το θέμα του «Βράχου» , όπως αποκαλείται το υπό βρετανική κυριαρχία Γιβραλτάρ, να διευθετηθεί μέσω άμεσων συνομιλιών με τη Μαδρίτη και όχι με τις Βρυξέλλες.

Πολλοί στις Βρυξέλλες σκέφτηκαν ότι ο Πέδρο Σάντσεθ προσπάθησε να κερδίσει πόντους με ψηφοφόρους στο σπίτι πριν από τις τοπικές εκλογές της 2ας Δεκεμβρίου, στην περιοχή της νότιας Ανδαλουσίας. Είπαν ότι το ζήτημα θα μπορούσε να επιλυθεί από τους ηγέτες και προειδοποίησε τη Μαδρίτη να μην θέσει σε κίνδυνο την όλη συμφωνία για το Brexit.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.