Τα αποτελέσματα στην επιδημιολογική εικόνα μετά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων αναμένουν οι ειδικοί για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα όσον αφορά στα περιοριστικά μέτρα για την διασπορά του κορωνοϊού που θα κρίνει και το άνοιγμα ή μη του λιανεμπορίου.
Το lockdown έχει παραταθεί μέχρι τις 18 Ιανουαρίου με εξαίρεση το άνοιγμα των δημοτικών και νηπιαγωγείων. Έμποροι και εργαζόμενοι πιέζουν για την επαναλειτουργία των καταστημάτων αλλά η κυβέρνηση δείχνει προς τους ειδικούς, καθώς εκείνοι εισηγούνται και οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται έντονα προβληματισμένοι. Η εβδομάδα που έρχεται είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη καθώς θα αποτυπωθεί το κατά πόσο επηρέασε την πορεία της πανδημίας η αύξηση της κινητικότητας την περίοδο των εορτών.
Για το άνοιγμα του εμπορίου, η λειτουργία του οποίου με το σύστημα του click away «πάγωσε» ως τις 18 Ιανουαρίου, ακολουθούνται οι οδηγίες και οι συστάσεις των λοιμωξιολόγων, υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης. Ο κ. Παπαθανάσης τόνισε επίσης ότι όταν οι λοιμωξιολόγοι βρουν το περιθώριο της κινητικότητας που μπορεί να μπει, τότε θα ξεκινήσει η λειτουργία της αγοράς.
Παπαθανάσης: Προτεραιότητα το click away
Σχετικά με το click away θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ήταν και εξακολουθεί να είναι ένα μέτρο που “δουλεύει” στην αγορά είπε ο υπουργός στο newmoney. Και αυτό φάνηκε κατά το πρόσφατο εορταστικό χρονικό διάστημα. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι λειτούργησε εξισορροπητικά όσον αφορά στις απώλειες που κατέγραψαν οι επιχειρήσεις. Παρ’ όλα αυτά λειτούργησε, απέδωσε και οι επιχειρήσεις ωφελήθηκαν. Με το click away αντιμετωπίστηκε εν μέρει και το πρόβλημα που προέκυψε με τις εταιρείες ταχυμεταφορών, οι οποίες δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν στην αυξημένη ζήτηση. Θα πρέπει να ξέρουμε ότι κατά τη διάρκεια όλου αυτού του περασμένου διαστήματος οι παραγγελίες του ηλεκτρονικού εμπορίου υπερδεκαπλασιάστηκαν.
Το click away παραμένει προτεραιότητά μας έναντι των άλλων σχεδίων μας, όταν φυσικά το επιτρέψουν και πάλι οι συνθήκες. Στην παρούσα φάση δεν το επέτρεψαν όπως διαπιστώσατε και από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Να είστε βέβαιη ότι αν τα επιδημιολογικά δεδομένα επιτρέψουν και τα μοντέλα που μετρούν τη διασπορά μπορέσουν να δεχθούν περαιτέρω κινητικότητα επομένως και άλλες εμπορικές δραστηριότητες, εμείς στο Υπουργείο Ανάπτυξης έχουμε τους κανόνες και τα μέτρα που μπορούν να λειτουργήσουν και θα το κάνουμε. Προέχει η δημόσια υγεία και όλα τα άλλα έπονται. Δεν θέλουμε κανένα συμπολίτη μας σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Είμαστε έτοιμοι πάντως κάθε φορά με σχέδιο για το τι μπορεί να ανοίξει, με ποιο τρόπο και τι κινητικότητα δημιουργεί.
Δεν είναι φρόνιμο, ούτε και βοηθάει να κάνουμε προβλέψεις. Γνωρίζετε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά δυναμική κατάσταση η οποία μας αναγκάζει να αναπροσαρμόζουμε διαρκώς την αντιμετώπιση. Όλα εξαρτώνται από τους δείκτες της διασποράς του ιού, της κινητικότητας, πώς αυτοί θα διαμορφωθούν και ποιες θα είναι οι εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων που παρακολουθούν το φαινόμενο. Κατόπιν αυτών θα ληφθούν και οι σχετικές πολιτικές αποφάσεις.
Γώγος: Δεν θα ανοίξει το λιανεμπόριο ακόμα
“Δεν θα ανοίξει το λιανεμπόριο ακόμα. Δεν υπάρχουν εισηγήσεις για συγκεκριμένες ημερομηνίες. Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί για τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Αλλάζει πολύ εύκολα η επιδημιολογική εικόνα” τόνισε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος στον ΣΚΑΙ.
Εξαδάκτυλος: Προτιμότερο να ανοίγαμε το λιανεμπόριο παρά τα σχολεία
Το δίλημμα σχολεία ή λιανεμπόριο θέτει εκ νέου, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, καθιστώντας σαφές πως προτιμά το άνοιγμα του λιανεμπορίου.
Όπως εξηγεί σε ανάρτησή του στο twitter : «Μεταξύ του πατέρα που ζητά να ανοίξει το μαγαζί του και του παιδιού που θέλει να πάει στους συμμαθητές και τη δασκάλα του, νομίζω προηγείται ο πατέρας. Καλύτερα να έρθει εισόδημα στο σπίτι και να συνεχιστεί η Τηλεεκπαίδευση».
Σε «νευρική κρίση» οι έμποροι
«Το λιανεμπόριο δε μπορεί να ανοιγοκλείνει κατά βούληση» επισημαίνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών σε ανακοίνωσή του: «Είναι άξιο περιέργειας, γιατί προκρίνεται η επαναλειτουργία των σχολείων σε σχέση με την επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου, το οποίο βρίσκεται για όγδοη εβδομάδα κλειστό και υπό καθεστώς οικονομικής ασφυξίας».
Ο Σύλλογος σημειώνει πως θεωρεί κρίσιμη προτεραιότητα την άμεση επαναλειτουργία των καταστημάτων, αρχικά έστω και με τη μορφή του click away και σύντομα με τη μορφή του «click in shop», προφανώς συνυπολογίζοντας τους υγειονομικούς δείκτες. H λειτουργία των σχολείων θα μπορούσε να ακολουθήσει στη συνέχεια, εκτιμούν οι έμποροι θεωρωντας τις επιχειρήσεις τους «εύκολο στόχο» και τους ίδιους ως πειραματόζωα, την ίδια στιγμή που πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος μετά το χαμένο τζίρο της εορταστικής περιόδου να χαθεί και η τελευταία ελπίδα – αυτή των εκπτώσεων που επρόκειτο να ξεκινήσουν την προσεχή Δευτέρα 11 Ιανουαρίου.
«Σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε για ακόμα μία φορά το λιανεμπόριο, να είναι ο εύκολος στόχος, πού ανοίγει και να κλείνει κατά βούληση, ερήμην μας. Ας μην ξεχνάμε ότι αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας που από την αρχή της υγειονομικής κρίσης σηκώνει στην πλάτη του τεράστιο οικονομικό βάρος» σημειώνουν.
«Οι έμποροι είναι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης». Αυτό, τόνισε μεταξύ άλλων, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας, Σταύρος Καφούνης, τονίζοντας ότι «η ψυχολογία των συναδέλφων μου είναι σε χειρότερη κατάσταση», με αφορμή τις αποφάσεις για το λιανεμπόριο.
«Δυστυχώς μπήκαμε σε μία συζήτηση ότι προτιμούμε να ανοίξουν τα σχολεία παρά το λιανεμπόριο, το οποίο δημιουργεί αυτοματισμούς και ένα κακό κλίμα» , ανέφερε ο κ. Καφούνης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «είναι άξιο απορίας γιατί αντί να ανοίξουμε τη Δευτέρα, έστω και με το click away, βρεθήκαμε να πηγαίνουμε πίσω».
«Πρέπει να μιλήσουμε με το υπουργείο Ανάπτυξης να δούμε τι θα γίνει με το άνοιγμα. Κάθε μέρα που μας κρατάει κλειστούς, πρέπει να βρίσκουμε λύσεις σε θέματα φωτιά. Τα μέτρα που είχαμε μέχρι χθες φαντάζουν σφεντόνες ενώ θέλουμε μπαζούκα για να κερδίσουμε αυτή τη μάχη», πρόσθεσε ο κ. Καφούνης τονίζοντας ότι «δεν μπορείς να κρατάς έναν κλάδο κλειστό ενώ μπορείς να λειτουργήσεις. Η χθεσινή ανακοίνωση έπεσε πολύ σκληρή στα αυτιά μας».Τέλος, ο κ. Καφούνης εκτίμησε ότι «θα προχωρήσουμε σε μία πολύ μεγάλη ρύθμιση και θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει ένα γενναίο κούρεμα αφενός για τους συνεπείς και αφετέρου για αυτούς που έχουν υποστεί πολύ μεγάλη ζημιά μέσα σε αυτό το δύσκολο 2020 και την αρχή του 2021».
«Η ανακοίνωση της κυβέρνησης για νέα παράταση του lockdown στην αγορά εξαντλεί και τα τελευταία αποθέματα των οικονομικών και ψυχολογικών αντοχών του εμπορικού κόσμου της χώρας», υπογραμμίζει σε δήλωση του ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, του τριτοβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου των εμπόρων, κ. Γιώργος Καρανίκας. «Δύο εβδομάδες πριν οι υπεύθυνοι δήλωναν πως η επιτυχία του click away συνίσταται στο ότι δεν προκάλεσε αύξηση των κρουσμάτων, αλλά σήμερα δεν επιτρέπουν ούτε καν αυτή τη λύση. Αλλού γίνονται συνεχείς παραβιάσεις των περιοριστικών μέτρων, αλλά «τα σπασμένα» πληρώνουν μονίμως τα εμπορικά καταστήματα με τη μηδαμινή επιδημιολογική επιβάρυνση», προσθέτει.
O Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά με ανακοίνωσή του τονίζει ότι «για μια ακόμη φορά, προκρίνονται άλλοι κλάδοι οικονομικής ή κοινωνικής δραστηριότητας και το εμπόριο παραμένει ο «φτωχός συγγενής», παρά το γεγονός ότι έχει επιδείξει τον απόλυτο σεβασμό σε όλους τους κανόνες της δημόσιας υγείας».
Η διοίκηση του Συλλόγου επιμένει στην πρότασή της για άμεσο άνοιγμα της αγοράς με τη μορφή του click away, όπως απόλυτα συντεταγμένα λειτούργησε την περίοδο των γιορτών και ζητεί για μια ακόμη φορά να μπει ένα πλάνο λειτουργίας της αγοράς τους επόμενους μήνες με την δυνατότητα υποδοχής των πελατών, σύμφωνα με τους υγειονομικούς κανόνες με ραντεβού.
«Είναι αδύνατο να πορευτεί η αγορά τους επόμενους μήνες με λύσεις ακορντεόν ή ανακοινώσεις ανά εβδομάδα» τονίζουν και προειδοποιούν πως «δεν έχουν μείνει πλέον περιθώρια αντοχής. Η περίοδος των εκπτώσεων αποτελεί μια τελευταία σανίδα σωτηρίας για την συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων».
Καλούν την κυβέρνηση να μη χρονοτριβεί άλλο και προτείνουν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι ειδικοί της υγείας και της αγοράς, ώστε να βρεθούν οι βέλτιστες ρεαλιστικές λύσεις επιβίωσης των επιχειρήσεων σε εναρμόνιση με τα πρωτόκολλα υγειονομικής ασφάλειας
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου