Συνεχίζεται ο σάλος για την υπόθεση Φουρθιώτη καθώς η συμπεριφορά υποκόσμου από την πλευρά του τηλεπαρουσιαστή, μάνατζερ και εκδότη όπως αυτή καταγγέλθηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ και πρώην υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση έχει μετατραπεί σε ένα από τα μείζονα πολιτικά ζητήματα των τελευταίων 24ωρων.

Μιλάμε για παρακμή

Το θέμα δε της απάτης με το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για το οποίο καταγγέλλεται από τον κ. Βρούτση ο Μένιος Φουρθιώτης ήδη έχει φτάσει στη Βουλή με ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σήμερα ο Νικήτας Κακλαμάνης στήριξε την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε απαντήσεις από την κυβέρνηση και ιδίως από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Αρχικά το θέμα Φουρθιώτη ήρθε στην επιφάνεια την προηγούμενη εβδομάδα όταν καταγγέλθηκε ότι διατηρεί πλειάδα φρουράς από αστυνομικούς της ΕΛΑΣ, στους οποίους ο τηλεπαρουσιαστής φέρεται να έδινε ακόμη και διαταγές να προβαίνουν σε συλλήψεις.

Ωστόσο πήρε ακόμα μεγαλύτερη έκταση και έλαβε πολιτικές διαστάσεις όταν τα νερά τάραξαν οι καταγγελίες του πρώην υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση ο οποίος με δηλώσεις του την Κυριακή στο Documento κατήγγειλε φωτογραφίζοντας τον Μένιο Φουρθιώτη ως ενορχηστρωτή κομπίνας για να εισπράττει παρανόμως δεκάδες χιλιάδες ευρώ από το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, καθώς δήλωνε μισθούς έως και 80.000 ευρώ μεικτά.

«Είµαι έξω φρενών µε αυτό τον τύπο. Ήρθε στο υπουργείο και κλοτσούσε πόρτες. Ήρθε µε µπράβους. Απειλούσε γενικούς γραµµατείς. Υπάλληλοι έρχονταν κλαίγοντας γιατί τους έλεγε ότι θα τον προσκυνήσουν. Μιλάµε για παρακµή».

Έλεγε ότι θα φύγω από υπουργός

Μάλιστα ο κ. Βρούτσης απέδωσε αυτή τη συμπεριφορά υποκόσμου εκ μέρους του Φουρθιώτη στο γεγονός ότι όταν οι υπηρεσίες του υπουργείου αντιλήφθηκαν την απάτη θέλησαν να προχωρήσουν σε ελέγχους.

«Έπρεπε να αντιδράσω και αντέδρασα. Άλλαξα τον νόµο κι έτσι µε το άρθρο 85 του νόµου 4764/2020 έβαλα πλαφόν 6.500 ευρώ κι έτσι κανείς ωφελούµενος του προγράµµατος δεν µπορεί να λάβει παραπάνω χρήµατα. Είπα στη Βουλή ότι αυτό το κάνω γιατί διαπίστωσα καταχρηστικές συµπεριφορές. Κανείς δεν ασχολήθηκε µαζί µου τότε» τόνισε ο κ. Βρούτσης.

Μάλιστα ο πρώην υπουργός Εργασίας ανέφερε στις δηλώσεις του προς το Documento ότι η υπόθεση Φουρθιώτη τότε του προκάλεσε «προσωπικό πολιτικό κόστος» ωστόσο απέφυγε να συνδέσει την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Εργασίας με αυτή την υπόθεση, αλλά παρόλα αυτά τόνισε ότι «το πρόσωπο που του µπλόκαρα τα λεφτά µε είχε κρεµάσει στα µανταλάκια. Έλεγε δηµόσια ότι θα φύγω από υπουργός».

Ανήθικες συμπεριφορές

Ο Γιάννης Βρούτσης την Κυριακή το βράδυ επανήλθε στο θέμα μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook γράφοντας:

«Σχετικά με σκόπιμες παρερμηνείες των τοποθετήσεών μου, επαναλαμβάνω:

Τον Δεκέμβριο του 2020, ύστερα από αναφορές υπηρεσιακών παραγόντων, διαπίστωσα ύποπτες και αδικαιολόγητα υψηλές δηλώσεις μισθών στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ του Υπ. Εργασίας.

Ως όφειλα, έδωσα εντολή στις υπηρεσίες να παγώσουν όλες οι πληρωμές για το μήνα Οκτώβριο στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έως ότου διαλευκανθούν οι καταχρηστικές αυτές συμπεριφορές. Πράγματι, η αντίδραση από την κυβέρνηση ήταν άμεση! Με νομοθετική πρωτοβουλία που πήγα στη Βουλή (Νόμος 4764/2020 Άρθρο 85) επεβλήθη για πρώτη φορά πλαφόν ύψους 6,500 ευρώ στο επιτρεπόμενο όριο μισθού. Το ποσό αυτό δεν είναι αυθαίρετο, καθώς αποτελεί το μέγιστο ύψος μισθού για το οποίο καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές.

Τα γεγονότα αυτά τα έχω επισημάνει επανειλημμένα τόσο από το βήμα της Βουλής, όσο και σε τηλεοπτικές εκπομπές ως απάντηση μου σε ερωτήματα δημοσιογράφων σχετικά με τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία.

Η κυβέρνηση έδωσε τέλος σε τέτοιες ανήθικες συμπεριφορές! Τα παραπάνω αναφέρθηκαν και στην τηλεφωνική επικοινωνία που ζήτησε να έχει μαζί μου η εφημερίδα “Documento” σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.

Οι όποιες διαφορετικού τύπου ερμηνείες αυτών που είπα είναι αυθαίρετες».

Ποια σχέση έχει η κυβέρνηση με το Φουρθιώτη;

Από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε το θέμα και ζήτησε εξηγήσεις από το μέγαρο Μαξίμου, τονίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να σιωπά.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που δημιουργήθηκε από τις δηλώσεις-καταγγελίες Βρούτση είναι το προχτεσινό «τιτίβισμα» του Νάσου Ηλιόπουλου στο οποίο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τόνιζε:

«Οι καταγγελίες Βρούτση εκθέτουν την κυβέρνηση. Υπουργείο και κα Στρατινάκη καλύπτουν την απάτη στο ΣυνΕργασία και τον εκβιασμό που καταγγέλλει ο πρώην Υπουργός; Ποιος ευθύνεται για το φιάσκο αστυνομικής φύλαξης; Ποια η σχέση κυβέρνησης Μητσοτάκη – Φουρθιώτη;».

Καμία επικοινωνία με τον κύριο…

Χτες κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ρωτήθηκε για την υπόθεση Φουρθιώτη και κλήθηκε να σχολιάσει «τις δηλώσεις του κ. Βρούτση ότι η υπόθεση Φουρθιώτη του στοίχισε πολιτικά;» και να απαντήσει «στον ΣΥΡΙΖΑ που ρωτά τι συνδέει τον κ. Φουρθιώτη με το Μέγαρο Μαξίμου».

«Καταρχήν αυτό που λέτε είναι μία αυθαίρετη ερμηνεία. Ο κ. Βρούτσης με ανάρτησή του ξεκαθάρισε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο ίδιος για να αντιμετωπιστούν υποψίες καταχρηστικής αντιμετώπισης του προγράμματος Συν-Εργασία. Δεν έδωσε συνέντευξη εξ όσων γνωρίζω, απλά απάντησε σε ερώτηση που του τέθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία με την εφημερίδα» απάντησε η κα Πελώνη και υπογράμμισε στη συνέχεια: «Το Μέγαρο Μαξίμου και η κυβέρνηση ουδέποτε είχε ή έχει επικοινωνία καμία με τον συγκεκριμένο κύριο».

Απάτη σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος

Χτες επίσης 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία της τομεάρχη Εργασίας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου κατέθεσαν στη Βουλή  Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη σχετικά με την «απάτη του Μένιου Φουρθιώτη εις βάρος του προγράμματος ΣΥΝ-εργασία και του δημοσίου συμφέροντος».

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν την πρωτοφανή εισβολή του μάνατζερ μαζί με μπράβους στο γραφείο του Γ. Βρούτση, απειλώντας τον ότι θα τον «τελειώσει» εξαιτίας της θέσπισης πλαφόν 6.500 ευρώ στο «ΣΥΝ-εργασία» μετά την αποκάλυψη της απάτης εις βάρος του Δημοσίου.

Εξωφρενική υπόθεση και σιωπή

Τονίζουν δε ότι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση σιωπούν και δεν απαντούν στις πρωτοφανείς παραδοχές του κ. Βρούτση. «Το ίδιο έγινε και όταν αποκαλύφθηκε η εξωφρενική υπόθεση της φύλαξης του κ. Φουρθιώτη από δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. Δεν μπορεί όμως να συνεχίσουν να σιωπούν όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ καταγγέλλει επιθέσεις στο γραφείο του με μπράβους, απειλές κατά Υπουργού και απάτη εκατοντάδων χιλιάδων σε βάρος του Δημοσίου, και όταν μάλιστα ο πρώην υπουργός καταγγέλλει ότι ο συγκεκριμένος παρουσιαστής προανήγγειλε την αποπομπή του από την κυβέρνηση και λίγες μέρες μετά αυτό συνέβη» επισημαίνουν και ρωτούν τον Κωστή Χατζηδάκη:

Ολοκληρώθηκε η έρευνα;

«Ολοκληρώθηκε η Έρευνα για την απάτη στο πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία που είχε αναλάβει η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου κυρία Στρατινάκη; Ποια είναι τα συμπεράσματα και σε ποιές ενέργειες προχώρησε;

»Έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για την ανάκτηση των ποσών που είχε λάβει παρανόμως ο κ. Φουρθιώτης το 2020, πριν την ψήφιση του ν.4764/2020; Πότε υπεγράφη το σχετικό έγγραφο;»

Επιπλέον, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αιτούνται την κατάθεση των ακόλουθων εγγράφων:

Της Έρευνας για την απάτη στο πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία που είχε αναλάβει η Γενική Γραμματέας Εργασίας κυρία Στρατινάκη.

Του εγγράφου για την ανάκτηση των ποσών που παρανόμως είχε λάβει ο κ. Φουρθιώτης το 2020, πριν την ψήφιση του ν.4764/2020.

Περιμένω τις απαντήσεις της κυβέρνησης

Σήμερα ο Νικήτας Κακλαμάνης στήριξε την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας σε δηλώσεις του στον Ant1:

«Ορθώς το έφερε η αντιπολίτευση το θέμα στη Βουλή. Περιμένω και κι εγώ να ακούσω τις απαντήσεις που θα δώσει η κυβέρνηση μέσω του αρμόδιου υπουργού» ως προς το σκέλος της προστασίας που του παρείχε η ΕΛΑΣ.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης, είπε ακόμα ότι οι καταγγελίες για την προσπάθεια Φουρθιώτη να εξαπατήσει το δημόσιο και να εισπράξει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από το πρόγραμμα Συν-Εργασία θα πρέπει να διερευνηθούν είτε αυτεπαγγέλτως από τον εισαγγελέα, είτε με πρωτοβουλία της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας.

Σχολιάζοντας τις καταγγελίες του Γιάννη Βρούτση για εισβολή του τηλεπαρουσιαστή με μπράβους στο υπουργείο Εργασίας είπε πως «δεν του έχει συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο όπως και στη συντριπτική πλειονότητα των πολιτικών όλων των παρατάξεων».

Με τι πλάτες; – Κρύβεται για τρίτη μέρα

Τη δήλωση του αντιπροέδρου της Βουλής σχολίασε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σιωπά για τρίτη ημέρα την ώρα που τα αυτονόητα ερωτήματα συμμερίζονται πλέον ανοιχτά μέχρι και στελέχη της ΝΔ.

«Για τρίτη μέρα ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται για τις σχέσεις της κυβέρνησής του με τον κ. Φουρθιώτη.  Τα αυτονόητα ερωτήματα συμμερίζονται πλέον ανοιχτά μέχρι και τα στελέχη της ΝΔ, όπως η κα Μάρκου και ο κ. Κακλαμάνης.

»Με τι πλάτες ο συγκεκριμένος «μάνατζερ» εισέβαλε με μπράβους σε υπουργείο και απειλούσε Υπουργό; Με τι πλάτες εκβιάζουν «με αποδεικτικά υλικά» όπως αναφέρουν στην επιστολή τους, την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη;

»Με τι πλάτες αντί ο κ. Φουρθιώτης να είναι υπό αστυνομική έρευνα, είχε μισό αστυνομικό τμήμα να τον φυλάει; Και τέλος, τι έχει κάνει το αρμόδιο Υπουργείο για να ανακτήσει τα χρήματα του Δημοσίου από την απάτη με το πρόγραμμα ΣυνΕργασία και να αποδοθεί δικαιοσύνη;

»Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να κρύβεται, η αποκρουστική παρακμή της κυβέρνησής του όμως όχι» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.